tisdag 5 augusti 2014

5/8 Härnösand

Då var vi färdiga med SAC:s Norrlandsturné...

Agitatörer i solskenet
De här dagarna i Härnösand har vi delat ut ca 300 Syndikalisten-tidningar, ca 150 av nyhetstidningen Arbetaren. Vi har besökt runt 20 arbetsplatser, bland annat Lidl, McDonalds, Hemköp, två äldreboenden, Härnösands kommunala hemtjänst. På arbetsplatserna har vi lämnat facklig information i personalrummen och pratat med arbetarna om vår organisation, rättigheter, samt att vi vill göra facket till en folkrörelse av och för oss som faktiskt är på jobbet. Alla (t.o.m. chefer!) har tagit emot oss väl och lyssnat på vad vi har att säga. Det tackar vi för.

Intressant läsning väntar många Härnösand-arbetare i fikarummen.
På gatan har vi gjort vårt bästa för att höra vad folk har att säga om samhället och läget på arbetsmarknaden. Utan att trycka upp vårt budskap i folks ansikten som Jehovas Vittnen har vi visat härnösandsborna att SAC finns - och berättat om vad vi gör för att åter bygga upp en kämpande arbetarrörelse. Utan att skönmåla kan vi iallafall konstatera att många människor tycker vår enkla idé låter bra, är glada att vi finns och kämpar för att flytta fram klassens positioner. Ett par höjda nävar och klappar på axeln har vi fått, en person gick direkt iväg till lokaltidningen - "sådana här viktiga frågor måste de ju skriva om".

Tidningarna går åt i solen
På kort sikt får Sundsvalls LS får nog några nya medlemmar då flera tog med inträdesansökningar och information. Den långsiktiga vinsten är att vi ökat SAC:s synlighet något enormt, spridit idéerna om den basdemokratiska fackföreningsrörelsen och gett ett folk första intryck - ett absolut måste för att gå med och eventuellt engagemang längre fram.

Någon större uppslutning på kvällens fackliga grundkurs blev det dessvärre inte - men en lokal organisatör fick sig både ett fackligt taktiksnack för hennes arbetssituation och en utbildning i grundkursen, som ska hållas i Sundsvalls LS framöver.

Tack och hej Härnösand !!!!

1 kommentar: